2015. december 7., hétfő

Szalma Edit: A karácsony meséje

Szalma Edit
Szalma Edit grafikusművész számára a karácsony az együttlét, a nyugalom és a család ünnepe.
Addigra a mesekönyv-illusztrációk elkészülnek, az új kötetek a könyvesboltok kirakatába kerülnek, és a szállingózó hópihék között új képek, új mesék gondolata kap szárnyra...

Azt mondják, nincsenek véletlenek. Egy évvel ezelőtt, amikor megfogalmazódott bennünk idei karácsonyi képeslapunk gondolata és az, hogy milyen jó volna Szalma Editet megnyerni az "ügynek", még nem tudtuk, milyen lépések vezetnek el ahhoz, hogy e célunkat elérjük. Aztán elmentünk egy téli tárlatra, ahol - minden előzmény nélkül - szembe találtuk magunkat a művésszel. Ötletünket meghallgatta és azonnal igent mondott felkérésünkre.
- Készítek majd pár skiccet - válaszolta -, azok alapján kiválaszthatják a megfelelőt.
Bár nem adtunk hangot meglepetésünknek, jó érzéssel töltött el a választás lehetősége. Mint a várakozó gyermekek, jóleső izgalommal vártuk, hogy az ígért vázlatok befussanak. A várakozás ideje alatt lelki szemeinkkel csodaszép Szalma Edit-képeket láttunk: színeket, alakokat, téli tájat, angyalt, családot, hóesést...

E vázlat alapján választottuk ki Galériánk ez évi karácsonyi üdvözlőjét...

Öt kis skicc érkezett aztán egy szép napon, belőlük került kiválasztásra az egyik. A kék különféle árnyalataiba sötétedő házakkal, az egyik ház ablakában karácsonyfa előtt mosolygó családdal - és az angyallal, aki apró szárnyain mosolyogva közeledik a hókristályos égbolt alatt, csengővel a kezében.
- A gyerekkoromra emlékeztet... - tette el a már elkészült képeslapok egy példányát az ismerős hölgy a szomszédos cukrászdában. - Annyira szép!

...és az elkészült festmény.

Szalma Edit elárulta, hogy gyermekkora karácsonyi hagyományaira az évek során új tradíciók épültek. Az egyik ilyen újabb, immár valóban hagyománnyá váló történet egyik kedves barátnőjéhez köthető, aki - mivel még nem volt készen a konyhája - megkérte Editet, hadd süsse meg náluk az ünnepi bejglit... Együtt fogtak hát hozzá, készültek a mákos és diós rudak az egyik és a másik család számára is. A konyhabútor, persze, már régen megvan, de a bejgliket azóta is közösen sütik hol a barátnő, hol Szalma Editék konyhájában. Fontos eseménye lett ez is barátságuknak és a közelgő karácsonynak.

Galériánkban már sok-sok lapot nyújtottunk át ajándékba az idén készültből is. Nemsokára minden kedves művész partnerünknek elviszi a postás, és az idén kap belőle valaki, aki - ahogy a facebookon olvasni lehetett - talán Európa egyik legmagányosabb kisfiúja. Aron Anderson ugyanis egy skót településen él, ahol - hogy, hogy nem - ő a helyi iskola egyedüli tanulója. Édesanyja tette közzé a hálón, hogy aki akar és tud, küldjön karácsonyi üdvözlőlapot Aronnak, tegye ezzel széppé és emlékezetessé 2015 karácsonyát a kisfia számára. Aron Andersonnak ma postáztuk a borítékot, amelyben ott lapul egy neki szóló karácsonyi üdvözlet, melyet Magyarország egyik csodálatos meseillusztrátora, Szalma Edit festett az idei esztendő karácsonyára.

Nincsenek megjegyzések: